Joos Lambrecht:letters

Dat oude sal wijcken, als beter can blycken

Franse unciaal mediaan (11 punt)

Eerste gebruik: Spelen van zinnen, 1539

Vanaf 1539 met Spelen van zinnen; gebruikt Lambrecht een reeks uncialen van ca. 4mm. (J.Machiels, ibid.)

Textura gros romain (17 punt)

Eerste gebruik: Evaluacye metten figuren, 1541

Deze letter, eveneens zeer verspreid in de Nederlanden en van Franse herkomst, komt in twee varianten voor. Het is de eerste, de oudste, die men met enkele varianten vanaf 1541 bij Lambrecht aantreft. (J. Machiels, ibid.)

Textura mediaan (11 punt)

Origineel toegeschreven aan Joos Lambrecht

Eerste gebruik: Pseudo Cato, 1541

Uit Disticha Moralis

Deze gotische letter lijkt zo typisch Frans dat we hem met enige aarzeling toeschrijven aan Joos Lambrecht. Zijn drukwerk is echter het vroegste waarin deze letter tot nog toe werd gevonden. Bovendien verschijnt hij misschien een generatie later in de inventaris van De Vechter van na 1581 als Een oude gotische augustijn van Joos Lambrecht. In tegenstelling tot andere lettertypes die aan Lambrecht kunnen worden toegeschreven, vond dit lettertype een zekere afzetmarkt. Het kan gezien worden in boeken gedrukt door Anthony Scoloker (Ipswich, 1548), Michel van Hamont (Brussel, 1560, met variant B), en de Gentse drukkers Jan Cauweel, Hendrik van den Keere de Oudere, en Geraert van Salenson. In 1578 duikt de letter op in Dordrecht in Calvijns boek Institutie, dat werd gedrukt door Cornelis Janszoon en Pieter Verhaghen. Het succes van het lettertype was meer dan terecht: het is een van de knapste gotische letters in de Franse mode in het drukwerk van de Lage Landen. (H.D.L. Vervliet, ibid.) Lambrechts pica textura, die door Vervliet met enige aarzeling aan hem wordt toegeschreven, komt voor het eerst voor in 1541. (J. Machiels, ibid.)

Textura bible (8 punt)

Origineel toegeschreven aan Joos Lambrecht

Eerste gebruik: Pseudo Cato, 1541

Deze kleine, zelden gebruikte, textura, is mogelijk Frans van oorsprong ofwel werd hij gesneden door Joos Lambrecht, in wiens boeken hij vanaf 1541 opduikt. Net zoals de andere gotische letter die geassocieerd wordt met Joos Lambrecht wordt hij later teruggevonden bij de Scoloker pers te Ipswich. Bergaigne van Leuven had hem ook met enkele lettervarianten. (H.D.L. Vervliet, ibid.)

Italiek mediaan (11 punt)

Origineel toegeschreven aan Joos Lambrecht

Eerste gebruik: Pseudo Cato, 1541

Uit Disticha Moralis

Vanaf 1541 (bv. in de Pseudo Cato), maar eerder zelden, gebruikt Lambrecht een gracieuse italiek aangevuld met kapitalen in romein. (J. Machiels, ibid.)